Mieliasia - Voi hyvin - Voi hyvin

BLOGI

Kuvan vaihtuminen voidaan pysäyttää viemällä hiiren osoitin kuvan päälle tai hipaisemalla kuvaa sormella kosketusnäytöllä.

MUISTOILLA JOULUTUNNELMAAN

Ma 19.12.2016

Olen huomannut olevani uuttera kirpputorien ja antiikkikauppojen kiertelijä. Useinkaan minulla ei ole varsinaista ostotarkoitusta kirpparille mennessäni, vaan lähinnä uteliaisuus, mitä kaikkea ihmiset tuovat sinne myyntiin. Kuljeskelen pöytien äärillä, joskus vaatetankoja selaten tai tutkiskelen vanhoja valaisimia tai huonekaluja.

Kirpparit mahdollistavat kurkistuksen meidän suomalaisten elettyyn elämään. Kirpparit ovat toistensa kaltaisia ja samanlaisia ikkunoita menneeseen kuin omaelämänkertakirjallisuus. Molemmista huomaan löytäväni yhtymäkohtia omaan elettyyn elämään. Tällainen yhdistävä kohta voi olla yksittäinen esine kuten vedettävä Junghans-herätyskello tai ruskea lakkapintainen piironki. Kirjallisessa elämänkertakuvauksessa yhtymäkohta voi olla kuvaus hevosen silmien liikkeestä, reen jalasten ratinasta lumella tai jouluaattoillan tapahtumista joulusaunan jälkeen tupaan astuvasta joulupukista. Itse koetun kautta mahdollistuu ymmärrys kertojan elämään.

Tuttu tapa palautella muistoja mieleensä on katsella valokuvia, kotivideoita tai lukemalla päiväkirjamerkintöjä - omia tai toisten kirjoittamia. Tuoksut myös ovat voimakkaita tunnelmien ja tapahtumien mieleen palauttajia. Maut, värit, musiikki, eläimet ja luonto ovat erinomaisia muistojen avaajia. Muistot ovat unien kaltaisia mielenmuodostelmia. Ne voi ajatella vaikka unien sisarina.

Muistamiseen liittyy myös torjunta. Torjunta toimii puolustusmekanismina epämiellyttäviä ja traumaattisia kokemuksia vastaan. Torjumalla emme kykene kokonaan unohtamaan vaikeita asioita, sillä muistot kulkevat ja ovat mukanamme koko elämämme ajan. Ne vaikuttavat  tietoisesti tai tiedostamatta persoonallisuuteemme, elämäämme ja valintoihimme. Kannamme muistojamme kehossammekin vähintäänkin ensimmäisestä hengenvedostamme aina viimeiseen hauraaseen huokaukseen. Pidän muistoja jokaisen omina henkilökohtaisina aarteina, joita ei voi sellaisenaan toiselle siirtää.

Joulun lähestyminen herkistää tunteitamme ja tuo mieleemme muistoja. Joulun suuntaa toimintaamme lähimmäisen rakkauteen ja yleiseen hyväntahtoisuuteen ainakin hetkeksi. Joulumieleen ja joulun kokemiseen kuuluu kiitollisuus. Kiitollisuus joulun hyvästä sanomasta ja kiitos elämästä, joka meillä muistelijoilla vielä on. Tämän joulun haluan omalla kohdallani nimetä muistojen jouluksi.

Sivun yläreunaan

Webbiriihi